Filtriranje in izvažanje podatkov v spletnih obrazcih

Za prikaz in urejanje baze podatkov so zelo uporabni spletni obrazci. Z njimi lahko podatke prikažemo na različne načine, odvisno od potreb, te lahko filtriramo, sortiramo v tudi izvažamo.

Zakaj bi podatke izvoziti iz baze podatkov?

Obstaja več situacij, zakaj bi želeli podatke izvoziti.

 • Obdelava v Microsoft Excelu
  • seštevanje raznih vrednosti
  • prikaz podatkov v grafikonu
 • Podatke bi radi uporabili v npr. Word tabeli
 • Uvoz podatkov v druge spletne storitve, npr. izvoz seznama strank, izločitev samo naziva stranke in e-mail in uporaba teh podatkov za pošiljanje ponudb ali obvestil preko npr. Mailchimp
 • Stranki ste dali dostop do njenih podatkov, a spletni obrazci ne omogočajo funkcionalnosti obdelovanja podatkov, ki bi jih stranka želela. V večini primerov se stranki dostop iz varnostnih razlogov bistveno bolj omeji, pa tudi za ohranjanje konsistence in točnosti podatkov, saj jih stranka ne more urejati.

Filtriranje vnosov

Spodnja slika prikazuje primer spletnih obrazcev. Prikazani so datumi  in lokacije, ID številka posameznega vnosa in opomba.

Na levi so na voljo določeni filtri, v tem primeru je omejen prikaz datumov med 1.1.2018 in 1.11.2018. Posledica filtra je ta, da je od vseh vnosov datumov, ki jih je 918 vnosov, prikazanih le 32, od tega pa 10 na stran.

Seveda bi lahko preko spustnega seznama omejili vnos tudi na specifično lokacijo ali pa na opombo, ki vsebuje določeno frazo.

Omejevanje števila prikazanih vnosov na stran

Na voljo je še en filter, in sicer omejitev števila prikazanih podatkov na stran. Trenutno je izbranih le 10 vnosov. S klikom na filter se odpre spustni seznam, ki predstavi različno število vnosov na stran. Privzeto je nastavljeno 25, in največje dovoljeno število 250.

Več podatkov, ki jih je treba naložiti na 1 stran, dlje bo poizvedba trajala, vendar tudi 250 ni v smislu podatkovnih baz veliko. Omejitev na nižjo števila, npr. 25 vnosov na stran je pomembno bolj zaradi preglednosti.

S tem ko je bilo izbranih 100 vnosov, je od 918 vnosov le 10 strani. Če bi bilo omejeno na 10, bi bilo teh strani 92, s privzetih 25 pa 37.

Izvažanje vnosov

Na dnu obrazca so 3 različni gumbi. Zelen omogoča izvažanje prikazanih podatkov na strani v Microsoft Excel .xls datoteko. Rdeč gumb izvozi podatke strani v .csv (Comma-separated values) datoteko in moder izvozi v .txt datoteko.

Čeprav ima .csv v imenu Comma-seperated (ločeni z vejico) to še ne pomeni, da je edina možnost.

Excel podpira:

 • Colon – dvopičje :
 • Comma – vejica ,
 • Equals Sign – je enako =
 • Semicolon – podpičje ;
 • Space – presledek
 • Tab – tabulator
 • –Custom– – po meri, lahko npr. tudi // ali pa kaj drugega

Obrazec omogoča, da izvoženo datoteko samodejno poimenuje in lahko vsebuje tudi trenuten datum in čas, ko je bila poizvedba izvedena. Datoteke se prenesejo na računalnik ali pa jih lahko direktno odprete v priljubljenem programu, npr. “Notepad” oz. slovensko “Beležnica”.

Ko odprete izvoženi .csv in .txt datoteki, lahko vidite, v kakšni obliki so podatki shranjeni. Vsak vnos je v svoji vrstici, posamezni stolpci pa so v tem primeru ločeni s podpičjem.

Opazite lahko še 1 razliko. V .csv manjka podatek “uredi”. To je bilo narejeno zanalašč, za demonstracijo, da se lahko poljubni stolpci pri izvozu izločijo.

Namen pripetega datuma pri imenu izvožene datoteke je dvojni:

 • unikatno ime izvoženih datotek za različne poizvedbe,
 • zabeleži se, kdaj ste poizvedbo izvedli in izvozili.

Sklep

Izvažanje je lahko uporabno orodje za obdelavo podatkov. Najpogostejše oblike izvoženih datotek so Microsoft Excel .xls in .xlsx, .csv, .txt. in .json (JavaScript Object Notation), a v mojem stestiranju, .json ni ravno praktičen z npr. Microsoft Excel. Pri izvažanju lahko skrivamo stolpce in samodejno in dinamično poimenujemo izvožene datoteke.

V naslednjo objavi “Uvažanje .csv in .txt datotek v Microsoft Excel” bo prikazano uvažanje pravkar izvoženih datotek.

spletne strani

Prednosti registracije in uporabe domene

Domena je vaš spletni naslov, ki je potreben za vsako spletno stran in/ali elektronsko pošto.   Zaščitite ime podjetja V primeru, da ste podjetje in

računalništvo

Dinamični e-mail aliasi

Elektronska pošta je pomemben del vsakega podjetja, saj so spremenili način komuniciranja tako med posamezniki kot tudi med in s podjetji. Obstaja več vrst elektronskih