Dinamični e-mail aliasi

Elektronska pošta je pomemben del vsakega podjetja, saj so spremenili način komuniciranja tako med posamezniki kot tudi med in s podjetji.

Obstaja več vrst elektronskih naslovov. Najprej so navadni elektronski naslovi, ki smo jih vsi vajeni. Vsak uporabnik dobil svoj naslov. Poslana pošta na ta naslov pride v nabiralnik uporabnika. V podjetju, kjer je zaposlena 1 oseba oz. lahko tudi več, a ni potrebe po ločenih nabiralnikih, se uporablja 1 elektronski naslov, npr. [email protected].

Več različnih uporabnikov ima lahko ločene nabiralnike, vsak od teh pa lahko uporablja svoje aliase.

 

Kaj je alias?

Alias je angleška beseda, ki v slovenščini pomeni psevdonim.

SSKJ definira psevdonim kot:

psevdoním -a m (ȋ
ime, priimek, ki ga uporabljajo zlasti avtorji, pisatelji, da prikrijejo svoje pravo ime; izmišljeno imeskrivno ime: pisatelj je uporabljal različne psevdonimepsevdonim Lovra Kuharja je Prežihov Voranc / objavljati članke, pesmi pod psevdonimomskrivati se za psevdonimom

Aliasi so elektronski naslovi, ki so podobni običajnim, le da različni naslovi dostavijo e-mail v isti nabiralnik specifične osebe. Tako ima lahko 1 oseba, 1 uporabnik različne elektronske naslove, npr. [email protected] in [email protected] in iz obeh naslovov dobi pošto v isti nabiralnik. Lahko se uporablja za skrivanje primarnega e-mail naslova ali pa se uporabljajo za razdelitev prihajajoče pošte v različne kategorije. Več o tem v naslednji objavi.

Medtem, ko večina ponudnikov e-mail nabiralnikov zaračunajo na uporabnika, so običajno aliasi brezplačni in “neomejeni”. Piše v narekovajih, ker redko kateri ponudnik napiše, kakšen je zgornji limit. Tudi vprašanje, če boste zgornji limit kdaj dosegli.

 

Kaj je dinamični alias?

Zadnja, bolj neznana oblika pa je tako imenovan dinamični alias. V primeru uporaben navadnega aliasa, je tega treba ustvariti v nastavitvah ponudnika. V primeru selitve e-mail nabiralnika k drugemu ponudniku, je pri novem ponudniku te aliase treba ponovno ustvariti. Dinamični so zato, ker te ni potrebno prej ustvariti, a so po drugi strani očitni, da so dinamični, saj imajo prepoznavno obliko, npr. [email protected].

 

Dinamični alias lahko ustvarite tudi že na alias naslov. Npr., da je alias [email protected] in ustvarite dinamični alias npr. [email protected].

 

Kdaj bi potrebovali dinamični alias?

V primeru, da želite jasno ločiti, za kakšnem namen je specifičen e-mail naslov, da lahko tega potem v nabiralniku preko pametnih filtrov avtomatično sortirate. Lahko se uporabi tudi v primeru, da se registrirate za storitev in od vas zahteva unikaten e-mail naslov.

Dinamični aliasi niso podprti pri vseh ponudnikih nabiralnikov, zato je dobro prej preveriti.

Iz drugega e-mail naslova si lahko pošljete e-mail iz dinamičnega alias naslova. V primeru, da ste e-mail prejeli, je funkcija podprta.

 

Sam uporabljam Zoho Mail, ki dinamične aliase podpira.

spletne strani

Prednosti registracije in uporabe domene

Domena je vaš spletni naslov, ki je potreben za vsako spletno stran in/ali elektronsko pošto.   Zaščitite ime podjetja V primeru, da ste podjetje in

računalništvo

Dinamični e-mail aliasi

Elektronska pošta je pomemben del vsakega podjetja, saj so spremenili način komuniciranja tako med posamezniki kot tudi med in s podjetji. Obstaja več vrst elektronskih