Spremenitev DNS strežnika in blokiranje reklam na Androidu

V prejšnji objavi sem omenil aplikacijo za Android, ki omogoča enostavno spremembo DNS strežnika, v tej objavi bom predstavil vse funkcije, ki jih Blokada omogoča.

Različni verziji Blokade

Aplikacija Blokada je na voljo na 2 lokacijah, vendar se aplikaciji med seboj razlikujeta. V Google Play trgovini je na voljo Blokada izključno le za spremembo DNS strežnika, kjer lahko npr. privzetega spremenite na Cloudflare 1.1.1.1. oz. katerega koli poljubnega. O prednosti 1.1.1.1 sem pisal v prejšnji objavi.

Če aplikacijo prenesete z uradne strani, boste poleg spremembe DNS dobili tudi blokiranje oglasov tako v spletnih brskalnikih, kot tudi v aplikacijah, blokiranje različnih povezav in klicev do strežnikov, ki sledijo vaši uporabi in tako ali drugače posegajo v vašo zasebnost.

Blokada je brezplačna in odprtokodni projekt, kar pomeni, da je koda aplikacije javno vidna, vsakdo jo lahko pogleda, predlaga izboljšave. Tudi WordPress, na katerem je osnovana trenutna spletna stran, je odprtokodni sistem.

Prenos aplikacije

Sprememba DNS

Spremembo DNS lahko nastavite v obeh verzijah aplikacije. V aplikaciji kliknete “Default DNS”. Odpre se nov meni, v katerem na seznamu poiščete “Cloudflare 1.1.1.1”. Kliknete stikalo, da to postane oranžno, s tem je izbran DNS aktiven. Na začetnem naslovu bo namesto “Default DNS” pisalo “Cloudflare 1.1.1.1”

Če “Cloudflare 1.1.1.1” ne obstaja, tega lahko dodate s klikom na + in vpišete 1.1.1.1 in 1.0.0.1.

Ko vpišete, kliknite SAVE.

Blokiranje reklam

Blokiranje reklam je na voljo le preko neposrednega prenosa iz blokada.org. Na začetnem naslovu kliknite “Blacklist inactive”.

Da Blokada lahko blokira reklame, je potrebno izbrati seznama, ki vsebujeta vire reklam. V večini primerov sta “AsZHosts” in “Mother of all AdBlocking” več kot dovolj.

Lahko pride do situacije, ko Blokada blokira dostop do strežnikov, na katere se je potrebno povezati, da aplikacija lahko deluje pravilo. Takšen primer so nekatere Microsoft aplikacije, ki se morajo povezati na strežnik, da preverijo vaš uporabniški račun in pridobijo podatke, npr. OneNote itd.

Kliknite “Whitelist inactive”. Odpre se seznam aplikacij. Pri aplikaciji, ki želite, da Blokada ne blokiran njenih povezav, kliknite na stikalo, da postane oranžno. V primeru, da aplikacije ni na seznamu, kliknite na oranžen + in v iskalnik vpišite prvih nekaj črk aplikacije in na najdeno kliknite, da se doda na seznam. V mojem primeru sem dodal in vklopil vse od Microsofta.

Sklep

Blokada je odlična aplikacija, ki enostavno omogoča spreminjane DNS strežnika in blokiranje reklam in ni požrtna za baterijo. Sam Blokada uporabljam že več mesecev.

Na zadnji sliki je prikazano moje stanje aplikacije:

  • Up to date — uporabljam trenutno verzijo
  • 63490 blocked — prikazuje število blokiranih zahtev od zadnje ponastavite štetja (s klikom se seznam ponastavi na 0)
  • 2 in blacklist — število izbranih seznamov za blokiranje
  • 6 in whitelist — število odobrenih aplikacij, da ne blokira zahtev
  • Cloudflare — DNS strežnik Cludflare 1.1.1.1
  • Notifications — osebno imam izklopljeno, ker me ne zanima za vsako specifično blokirano zahtevo, je pa lahko uporabno za ugotavljanje in reševanje problemov pretiranega blokiranja
  • Keep alive — preverja, da operacijski sistem ne zaustavi aplikacije, saj bi se s tem prenehalo blokiranje reklam
  • Start on boot — avtomatično začne po ponovnem vklopu mobitela
  • Online only — deluje le, ko je zaznana internetna povezava (wifi ali mobilno omrežje) in se reaktivira, ko je povezava vzpostavljena
  • 379274 hosts — koliko različnih zahtev Blokada blokira, glede na prej izbrane sezname

spletne strani

Prednosti registracije in uporabe domene

Domena je vaš spletni naslov, ki je potreben za vsako spletno stran in/ali elektronsko pošto.   Zaščitite ime podjetja V primeru, da ste podjetje in

računalništvo

Dinamični e-mail aliasi

Elektronska pošta je pomemben del vsakega podjetja, saj so spremenili način komuniciranja tako med posamezniki kot tudi med in s podjetji. Obstaja več vrst elektronskih