Dnevno arhiviranje trdega diska

Arhiviranje podatkov je pomembno opravilo, ki ga nihče ne počne z veseljem.

Na srečo obstajajo odlični programi, ki opravilo olajšajo. Več kot 1 leto že uporabljam Macrium Refelect, s katerim lahko naredim celotno sliko trdega diska. V mojem primeru izdelujem tedenske in dnevne slike trdega diska C, na katerem so nameščeni Windows 10 Pro.

 

Obstaja več vrst arhiviranja.

Popolni arhiv

Kot prvo je popolni arhiv, ki posname celotno vsebino diska v sliko. Naslednji arhiv ponovno posname celotno sliko. Takšno arhiviranje je najpočasnejše, saj je za vsak arhiv potreben čas za izdelavo celotne slike.

 

Inkrementalni arhiv

Naslednja verzija so tako imenovani postopni oz. “incremental” arhivi. Kot prikazuje slika spodaj, se pri začetku arhiva izdela popolna slika v na primer v nedeljo, nato se pa vsak dan v tednu izdela slika, ki vsebuje le razliko podatkov od prejšnjega dneva. Torej v ponedeljek izdela arhiv, ki vsebuje razliko od nedelje. V torek izdela sliko, ki vsebuje razliko od ponedeljka. Takšni arhivi so najhitrejši, a so tudi bolj tvegani, saj je za obnovitev slike potrebno imeti tako popolno sliko, kot tudi vse ostale razlike čez teden. Dlje, ko je med popolno sliko in sliko, ki bi jo radi obnovili, več inkrementalnih slik je potrebnih.

 

 

Diferencialni arhiv

Verzija, ki jo uporabljam sam, je diferencialni arhiv. V soboto imam nastavljeno, da se izdela popolni arhiv, nato se vsak dan izdela razlika med zadnjo popolno sliko. Torej, če je popolna slika izdelana v nedeljo, bo v ponedeljek izdelana razlika, ki je od nedelje. V npr. sredo naredi razliko, ki je med nedeljo in sredo. V primeru obnovitve potrebujete le zadnjo popolno sliko in 1 najnovejšo ali poljubno sliko tekom tedna. Takšen arhiv je varnejši, a hitrejši, kot inkrementalni.

 

Prednost arhiviranja celotne slike diska

V primeru, da pride do sesutja Windows operacijskega sistema iz takšnega ali drugačnega razloga, ali je to virus ali pa odpoved diska. Macrium Reflect sliko lahko preko posebnega programa obnovite. Program lahko zaženete brez nameščenega Windows in sliko prekopirate nazaj na nov ali obstoječi disk. To je še posebej uporabno, če nimate časa sveže namestitve Windows, vseh programov in posodobitev, ki pridejo ob formatiranju računalnika. Takšna slika vas lahko reši tudi, če nimate nikjer arhiviranih certifikatov, saj nameščeni certifikati v brskalniku ne obstajajo kot fizične datoteke in je te težje pridobiti.

 

Avtomatični arhiv

Ob prej določenem času se arhiv zažene in izvede.

 

Windows 10 obvestilo o začetku izvajanja arhiva. Za samo avtomatično arhiviranje, se ta izvaja v ozadju, a vedno lahko program odprete in spremljate.

 

Oceni se velikost podatkov, potrebnih za arhiviranje in velikost prostora, ki ga bo slika potrebovala. V primeru, da je prostora premalo, se pobrišejo najstarejše slike avtomatično. Politiko hrambe arhivov se da določiti, vendar je vedno pogoj tudi prostor na trdem disku.

 

Izpisana je hitrost arhiviranja datotek in preostanek potrebnega časa. Nastavi se lahko prioriteta izdelave, če med izdelavo potrebujete večjo hitrost računalnika. Sam puščam na najvišji prioriteti, saj je s tem arhiv hitreje dokončan.

 

Ker na disku, na katere hranim arhive, nisem imel dovolj časa, je program avtomatično pobrisal najstarejše slike v vrednosti 200 GB. Sama slika diska je približno za 30% manjša, od zasedenosti diska, ki ga arhivirate.

 

Slike diska si lahko ogledate. Zapakiran je v formatu programa Macrium Reflect.

 

Ogled vsebine slike diska

Odlična funkcija programa je, da slike diska z lahko odpremo in si ogledamo vse datoteke. V primeru, da ste po nesreči pobrisali kakšno datoteko, a sliko diska iz pred nekaj dni še imate, to enostavno odprete in skopirate na varno mesto.

 

 

Zagon slike

Macrium Reflect slike in program podpirajo, da to zaženete v virtualnem računalniku Microsoft Hyper-V in jo uporabljate, kot posnetek Windows namestitve izpred nekaj dni, če želite pogledati kakšne nastavitve ali pa izvoziti certifikate. Za Hyper-V potrebujete Windows 10 Pro verzijo, ker verzija Windows 10 Hyper-V ne podpira. Vedno pa lahko sliko zaženete iz drugega računalnika, ki Hyper-V ima, sam zagon slike ni pogojen s specifično strojno opremo računalnika.

 

 

Sklep

Arhiviranje je pomembno, ne glede na program ali storitev, ki jo uporabljate. Ko se podatki po nesreči izbrišejo, je te zelo težko obnoviti, razen če uporabljate arhiviranje na varno mesto. Priporočeno je, da se arhivi izvajajo na ločen trdi disk.

spletne strani

Prednosti registracije in uporabe domene

Domena je vaš spletni naslov, ki je potreben za vsako spletno stran in/ali elektronsko pošto.   Zaščitite ime podjetja V primeru, da ste podjetje in

računalništvo

Dinamični e-mail aliasi

Elektronska pošta je pomemben del vsakega podjetja, saj so spremenili način komuniciranja tako med posamezniki kot tudi med in s podjetji. Obstaja več vrst elektronskih