Zavarujte dostop z 2-stopenjsko avtentikacijo

Spletna varnost je pomembna, ki je veliko ljudi ne jemlje dovolj resno.

Na žalost je na svetu vedno več nepridipravov, ki konstantno želijo “vlomiti” v spletne strani, pridobiti dostop uporabnikov. Na srečo se razvija tudi varnost, in tukaj nastopi pomembno varnostno orodje, ki zaščiti vaš račun.

2-stopenjska avtentikacija (krajše 2fa; two factor authentication) služi kot preprečitev, da bi se uporabnik, tudi če ima vaše uporabniško ime in geslo, lahko uspešno prijavil v vaš račun.

Pri vsaki novi seji (odvisno kako je nastavljeno na posamezni strani) in prijavi v spletno stran, se po vpisanem uporabniškem imenu in geslu pojavi dodaten nivo zaščite, 2fa, kjer je treba vpisati posebno naključno generirano kodo, ki je veljavna kratek čas, lahko tudi samo 30 sekund. Kodo je treba vpisati v spletno stran in po potrditvi veljavnosti, dobite dostop do računa.

 

2fa je lahko v več oblikah, kako prejmemo kodo:

  • SMS sporočilo
  • 2fa aplikacija na telefonu in računalniku
  • preko e-maila.

 

Za uporabo 2fa je potrebno izpolniti 2 pogoja:

  • da spletna stran podpira 2fa,
  • nameščena aplikacija na telefonu in računalniku.

 

Obstaja kar nekaj možnih programov, ki generirajo 2fa ključ, med njimi je Microsoft Authenticator, Google Authenticator, LastPass Authenticator, Authy,…

 

Svetujem, da si za vse najpomembnejše spletne strani nastavite 2fa, kot je na primer:

  • PayPal,
  • Google, Gmail,
  • Microsoft, Outlook,
  • Facebook, Twitter in vse druge socialne medije,
  • ipd.

S tem boste mirno spali tudi, če bi kdo ugotovil oz. pridobil vaše uporabniško ime in geslo. Dokler nimajo dostopa tudi do vašega telefona in  računalnika, na katerem imate nameščen 2fa program, oz. e-mail.

 

Treba je poudariti, da vsi vsi 2fa programi ne omogočajo arhiviranja oz. shranjevanja ključev in računov, tako da, če izgubite telefon ali pa ga po nesrečo pobrišete, lahko izgubite dostop do 2fa ključev. Boljše spletne strani imajo na voljo tudi backup v primeru izgube 2fa. Pri nastavitvi 2fa vam generirajo ali poseben obnovitvene kode (recovery codes), tako da lahko obidete 2fa, v primeru, da do nje nimate dostopa. Na voljo je pa tudi deaktivacija 2fa preko SMSa.

Obnovitvene kode si natisnite in shranite nekam na varno, ali pa si jih spravite v program za shranjevanje gesel, kot je na primer LastPass, o katerem sem že pisal. Objavo lahko najdete tukaj.

 

Sam najraje uporabljam Authy, ker omogoča arhiviranje ključev v oblak in preverjanje na obnovitev, ki je vezana na telefonsko številko. Na voljo je aplikacija za Android, iOS in Windows.

spletne strani

Prednosti registracije in uporabe domene

Domena je vaš spletni naslov, ki je potreben za vsako spletno stran in/ali elektronsko pošto.   Zaščitite ime podjetja V primeru, da ste podjetje in

računalništvo

Dinamični e-mail aliasi

Elektronska pošta je pomemben del vsakega podjetja, saj so spremenili način komuniciranja tako med posamezniki kot tudi med in s podjetji. Obstaja več vrst elektronskih