Pohitrite vaš računalnik z eno zamenjavo

Nihče ne mara počasnega računalnika, a nadgradnja obstoječega ali nakup novega ni vedno najenostavnejša ali poceni.

Dobra in ne pretirano draga naložba v nadgradnjo hitrosti delovanja računalnika je zamenjava diska računalnika iz HDD (Hard Disk Drive) v SSD (Solid State Drive).

Najcenejši diski velikih kapacitet so tako imenovani HDD diski, ki vsebujejo disk plošče, ki se vrtijo z veliko hitrostjo. Disk vsebuje tudi glavo, ki se premika čez vrteče plošče in tako bere in zapisuje bite, vsebino, shranjeno nanje. Najpogostejše hitrosti HDDjev so 5400 rpm (revolutions per minute oz. obratov na minuto), ali pa 7200 rpm. Prvi so bistveno manjši, počasnejši in najpogosteje v uporabi v majhnih računalnikih, prenosnikih. 7200 rpm verzije najdemo v namiznih računalnikih.

SSD diski dandanes niso več novost, a še vedno ne tako široko uporabljeni, kot cenejši HDDji. Zakaj je tako?

SSD diski imajo nižje kapacitete in pa višjo ceno kot HDDji, a imajo občutno višjo hitrost branja in pisanja. Vsak računalnik, ki je imel prej HDD in tega zamenjal za SSD, dobi občutno hitrost v delovanju računalnika in operacijskega sistema. Točno kakšna je razlika je odvisno od diska samega in pa seveda računalnika, saj vsi računalniki niso enaki. Za maksimalno okoriščanje SSDjev je potrebno imeti tudi ustrezno strojno opremo. Če imate starejši ali pa tudi novi cenejši računalnik, vam ni treba kupiti najdražjih SSD diskov, saj verjetno računalnik zaradi prešibke strojne opreme ne bo zmogel izkoristiti največje hitrosti. Pride do tako imenovanega bottlenecka.

Spodaj so slike 4 različnih diskov, na katerih sem izvedel test hitrosti pisanja in branja. Test pokaže rezultate v MB/s, standardni enoti branja in pisanja iz diskov.

Najpomembnejši podatki so “Seq” v 1. vrstici in “4KiB  Q1T1” v 4. vrstici vsake slike. “Seq” pomeni sekvenčno pisanje, ki je pomembno pri pisanju ali branju velike datoteke iz in na disk. Te hitrosti so ponavadi najvišje. Potem imamo pa “4KiB Q1T1”, naključno pisanje in branje, in prikazuje, kako hitro disk lahko piše in bere naključne majhne datoteke. Pri zaganjanju računalnika in delovanju operacijskega sistema so najpomembnejše hitrosti naključnih datotek, medtem ko so sekvenčne pomembne bolj pomembne za shranjevanje.

Na zgornji sliki sta prvi in tretji disk SSDja in se tudi ta dva med seboj razlikujeta v hitrosti. Prvi je starejši od tretjega.

Hitrost je velik del SSDja, vendar to ni edina prednost.

Poglejmo si jih še nekaj:

  • SSD je zelo kompaktne oblike, glejte sliko v glavi objave, saj zaseda isti volumen kot prej omenjeni 5400 rpm disk. Velikost je zanalašč tako majhna. SSD fizično ne potrebuje takšnega volumna, a se uporablja zaradi standardizacije. Čedalje več proizvajalcev v prenosnike daje SSDje.
  • Naslednja odična lastnost SSDja je, da ni odporen pa padce in nenadne premike, medtem ko HDDji so, še posebno starejši, ki nimajo vgrajene poseben anti-šok tehnologije.
  • SSDji porabijo manj električne energije in so lahko montirani v kakršnem koli položaju.
  • So neslišni in proizvajajo minimalno toplote.
  • SSDji so precej lažji, še posebej uporabno za prenosnike.
  • Medtem ko imajo HDDji gibljive dele in se vrtijo med 5400 – 7200 rpm, imajo SSDji samo tranzistorje, torej nimajo nobenih gibljivih delov. Podobna tehnologija se uporablja tudi v pametnih telefonih, le da so bolj počasni.

Prej sem že omenil nekaj slabosti:

  • So dražji in imajo manjše kapacitete v primerjavi z isto ceno in velikostjo HDDjev.
  • Nekateri pravijo, da imajo nižjo vzdržljivost. To je odvisno od same rabe, kvalitete posameznega disk in proizvajalca in modela. Moj računalnik dnevno aktivno uporabljam 12-16 h in Intel orodje pravi, da je disk popolnoma zdrav (glejte zeleni vrstici “Drive Health” in “Estimated Life Remaining”. Disk sem nabavil pred 5,5 leti.

Tehnologija se neprestano razvija. SSDji postajajo vedno hitrejši, cenejši in pridobivajo na kapacitetah. Če za 1 TB HDD morate odšteti 50 €, je za 0.5 TB (500 GB) potrebno odšteti 150 €, vendar je investicija v SSD zelo dobra.

Še novejša, boljša, hitrejša, manjša, a na žalost tudi dražja tehnologija, pa so M.2 diski, ki zahtevajo še bolj specifično strojno opremo, za najboljše izkoriščanje hitrosti.

Na levo HDD, na desno SSD in v sredini M.2. Velikost ni 100 % natančna, je pa ustrezen približek. HDDji so bistveno večji od SSDjev, medtem so pa M.2 precej manjši od SSDjev.

spletne strani

Prednosti registracije in uporabe domene

Domena je vaš spletni naslov, ki je potreben za vsako spletno stran in/ali elektronsko pošto.   Zaščitite ime podjetja V primeru, da ste podjetje in

računalništvo

Dinamični e-mail aliasi

Elektronska pošta je pomemben del vsakega podjetja, saj so spremenili način komuniciranja tako med posamezniki kot tudi med in s podjetji. Obstaja več vrst elektronskih