Opera, odlična zamenjava za brskalnik Chrome

Vsi uporabljamo brskalnike in so tudi eno izmed  najpomembnejših programov na računalnikih, saj preko jih odstopamo in brskamo po spletu.

 

Pred 10 leti je Google izdal svojo verzijo spletnega brskalnika, Googlov Chrome in je bil od 2008 tudi primaren brskalnik na vseh mojih napravah. Ponujal je veliko funkcij in tudi hitrost nalaganja spletnih strani v primerjavi s konkurenco, npr. Firefox, Opera in Internet Explorer.

 

Pred kratkim sem po dolgem času prešel na drug primarni brskalnik, Opero, saj je nova in trenutna verzija neverjetno odlična. Brskalnik je izredno hiter, tako s samim delovanjem kot nalaganjem spletnih strani. Po občutku je Opera hitrejša kot Chrome in je tudi manj požrtna za RAM.

Poleg tega pa Opera vsebuje funkcije, ki jih Chrome nima:

 

Vgrajen ad-block (blokiranje oglasov)

Danes so spletne strani napolnjene z ogromno reklamami, ki povečujejo čas nalaganja strani in znižujejo uporabniško izkušnjo. Opera je temu naredila konec in v svoj brskalnik vgradila blokiranje oglasov. Po prevzetem so reklame onemogočene, vedno pa lahko na roke oglase omogočimo na specifičnih straneh, ki jih želimo z oglasi finančno podpreti.

Blokiranje je vedno pri roki. Samo kliknemo ikono in označimo, da so oglasi in sledenje uporabnikov dovoljeni ali pa blokirani. Na dnu pojavnega okna lahko preverite razliko nalaganja strani z in brez oglasov in se prepričate, da je razlika v času nalaganja spletne strani.

 

 

Temna predloga

Vedno bolj popularna je funkcija, ki omogoča preklop med svetlo (prevzeto) in temno predlogo brskalnika, ali pa tudi drugih programov in operacijskega sistema. Temna barva je lahko bolj prijazna očem, še posebej v nočnih urah in ne seveda opcijska.

 

 

Brezplačen in vgrajen VPN

VPN (Virtual Private Network oz. navidezno zasebno omrežje) pomaga pri ohranjanju zasebnosti med brskanjem po spletu, saj maskira vašo lokacijo, skriva identiteto in omogoča večje zavarovanje brezžične povezave, še posebej pomembno za javna brezplačna Wifi mesta.

VPN deluje tako, da se prej brskalnik poveže na oddaljeni računalnik (proxy ali namenski strežnik), prek katerega nato brskamo po spletu. VPN ponudnikov je kar nekaj, najboljši so običajno plačljivi, pri brezplačnih je lahko vprašljiva varnost in namen ponudnikov. Opera je svoje VPN storitve ponudila brezplačno, vendar ker so zanesljivo podjetje, to ni problem. Ker je funkcionalnost že vgrajena, je ta hitra in enostavna, saj se aktivira z 1 klikom v nastavitvah.

Opera skrbi tudi, da ste zaščiteni proti Crypto Mining, da spletne strani ne morejo brez vašega vedenja uporabljati vašega brskalnika in računalnika za “kopanje” kripto valut.

V primeru uporaben zasebne seje brskalnika je VPN opcija na dosegu poleg URL vrstice.

 

 

Stranska vrstica

Opcijsko je lahko vidna stranka vrstica, vidna na vsaki sliki, na levi strani slik. Na voljo so ikone, preko katerih lahko hitro dostopamo do:

  • zajemanja posnetka brskalnika; hitro lahko naredimo “screenshot” spletne strani, jo obrežemo, dodamo besedilo in še več
  • hitrega odpiranja priljubljenih spletnih strani; pripnemo jih lahko na 1. stran in jih vidimo vsakič, ko odpremo nov zavihek ali okno
  • brskanjem zaznamkov; naprednejši prikaz “bookmarkov”, kot omogoča Chrome
  • seznama odprtih zavihkov; vidimo vse zaznamke v vseh oknih
  • prenosov
  • razširitev; poleg razširitev, specifičnih za Opero, lahko nameščamo tudi tiste za Chrome, saj imata Opera in Chrome isto osnovo
  • nastavitev

 

Priročni filtri prenosov

Z brskalnikom vedno prenašamo takšne in drugačne datoteke, slike, dokumente ali programe za nameščanje. Opera omogoča poleg iskalnika tudi enostavne a zelo uporabne filtre za hitro ločevanje med prenesenimi datotekami: aktivni prenosi, dokončani prenosi, zaustavljeni prenosi, dokumenti, PDFji, slike, glasba, videi, arhivi (npr. .zip) in drugo (npr. .exe).

 

Poudaril sem le nekaj zanimivih razlik. Za podrobnosti si prosim poglejte uradno stran, ali pa celo poskusite sami.

spletne strani

Prednosti registracije in uporabe domene

Domena je vaš spletni naslov, ki je potreben za vsako spletno stran in/ali elektronsko pošto.   Zaščitite ime podjetja V primeru, da ste podjetje in

računalništvo

Dinamični e-mail aliasi

Elektronska pošta je pomemben del vsakega podjetja, saj so spremenili način komuniciranja tako med posamezniki kot tudi med in s podjetji. Obstaja več vrst elektronskih