Arhiviranje podatkov na vašem računalniku

Izdelava arhiva je izredno pomembna, da se izognemo izgubi podatkov.

Do izgube lahko pride zaradi več vzrokov, vsak je drugačen in lahko povzroči drugačne preglavice. Spodaj so opisani 3 scenariji odpovedi in kako vam lahko arhiv pomaga.

Vrste arhiviranja

Na voljo je veliko programov in načinov arhiviranja. Spodaj so opisane 3 vrste, ki jih sam redno uporabljam, ki skrbijo, da so moji podatki kar se da varni.

Spletna hramba podatkov

O tem sem že pisal v objavi Sinhronizacija in hramba datotek na spletu. Vse pomembne dokumente, ki jih potrebujem v svojem delu, in tudi veliko osebnih, vse hranim v spletni storitvi OneDrive Business. Ko ustvarim in spremenim datoteko, se ta takoj (odvisno je od hitrosti internetne povezave) nato naložil v spletni hrambo. Datoteke so na voljo tudi preko spletnega vmesnika, na telefonu in se lahko sinhronizirajo na več naprav.

V primeru odpovedi operacijskega sistema (da se noče zagnati računalnik) oz. še bistveno huje, da odpove trdi disk, so podatki varni na spletu in jih lahko v sveže formatiranem računalniku enostavno ponovno prenesem na računalnik.

Tudi v primeru izbrisa datotek, se te lahko obnovi. Določene spletne hrambe ponujajo tudi zgodovino sprememb; verzije datotek, vendar se na verzije ne bi izključno zanašal preko spletne hrambe.

Izdelava arhiva določenih map

Arhiviram nekaj posameznih map, ki vsebujejo zelo pomembne datoteke, ki niso del C: diska in zaradi optimizacije uporabe datotek z določenimi programi, te niso shranjene v OneDrive. Dnevno se izdeluje kompleten arhiv mape s programom EaseUS Todo Backup.

Arhiv se izdeluje avtomatično in v ozadju. Arhivi so shranjeni na ločenem disku od C:, tako da tudi v primeru odpovedi operacijskega sistema, so ti arhivi na varnem. Na voljo je brskanje po sliki v Explorerju.

Na sliki so prikazane slike arhivirane mape.

Izdelava slike trdega diska C:

Za izdelavo kompletne slike trdega diska C: uporabljam Macrium Reflect.

Podobno kot za izdelavo slike mape, tukaj naredi kompletno sliko trdega diska, ki vsebuje operacijski sistem, oz. v primeru napake operacijskega sistema.

V primeru popolne odpovedi trdega diska, bi bili vsi podatki na C: varni. Največja izguba bi bila lahko med izdelavo zadnjega arhiva in časa odpovedi, a ne več kot 24 ur. Izdelava te slike je uporabna tudi zato, ker bi lahko hitro obnovil prvotno stanje operacijskega sistema iz prejšnjega dne brez potrebe novega nameščanja operacijskega sistema ion vseh programov.

Ko odpove trdi disk, je obnova podatkov ali zelo draga ali pa nemogoča. Če odpove le operacijski sistem je obnovitev lažja, vendar še vedno lahko komplicirana, še posebno, če je prenosnik. Trend proizvajalcev prenosnikov je, da trdi disk ni dosegljiv uporabniku ali pa zelo težko.

Macriem Reflect slika diska omogoča tudi zelo zanimivo in priročno funkcijo, ki je zagon slike v virtualnem računalniku Microsoft HyperV. Izdelano sliko lahko zaženete, pogledate in prenesete iz nje pomemben datoteke in nato sveže namestite operacijski sistem. S tem si prihranite nekaj časa, da vam ni potrebno slike obnavljati na disk.

 

Sklep

Priporočeno je, da uporabljate vsaj eno vrsto arhiviranja podatkov in ste z njo konsistentni z izdelavo.

Arhiviranje podatkov je delno podoben zavarovanju avtomobila. Dolgo lahko ni nobenega problema, a ko enkrat udari nesreča, je vsak arhiv dobrodošel, ker je lahko izguba datotek neprecenljive vrednosti.

spletne strani

Prednosti registracije in uporabe domene

Domena je vaš spletni naslov, ki je potreben za vsako spletno stran in/ali elektronsko pošto.   Zaščitite ime podjetja V primeru, da ste podjetje in

računalništvo

Dinamični e-mail aliasi

Elektronska pošta je pomemben del vsakega podjetja, saj so spremenili način komuniciranja tako med posamezniki kot tudi med in s podjetji. Obstaja več vrst elektronskih