Filtriranje in iskanje v podatkovni bazi v brskalniku

Podatkovna baza je uporabno orodje za zbiranje in organiziranje podatkov, ki jih potrebujete in zbirate v podjetju.

Za hiter pregled in iskanje podatkov se uporabljajo različni tipi filtrov.

Najbolj osnoven in tudi zelo uporaben filter je navaden iskalnik po besedah, ki ga vsi dobro poznamo. Po vpisanih nekaj črk ali 1 besedi bo baza podatkov izpisala le tiste rezultate, ki vsebujejo identično zaporedje črk oz. besedo.

Za bolj specifično iskanje, ko vemo točno, kaj iščemo, npr. ime, priimek, naziv naprave ali pa serijsko številko, lahko vpišemo celotno besedno/oznako, da nam podatkovna baza izpiše le zelo relevantne rezultate.

Ko nismo prepričani točno, kaj iščemo, oz. se nam zdi, da vnos vsebuje določene črke, je pa dovolj, da vpiše od npr “triglav” le “trig”. Na spodnji sliki so prikazani le tisti vnosi, ki vsebujejo del besede “trig”.

 

Naslednji tip filtra je iskanje oz. filtriranje po datumu. V podatkovni bazi so datumi zelo uporaben in pogost tip zbiranja podatkov:

  • kdaj se je vnos v podatkovno bazo dodal
  • kdaj se je zgodil dogodek
  • od kdaj do kdaj je neki dogodek potekal
  • kdaj se je nekaj spremenilo
  • kdaj nekaj poteče
  • itd.

 

V podatkovni bazi imamo stolpec, v katerega zapisujemo datume. Spodnji primer nakazuje filtriranje stolpca “OD”, kjer želimo vse rezultate iz podatkovne baze, ki so med “1.1.2017” in 18.4.2017″. Po vpisanem datumu na roke oz. izboru preko spustnega koledarja se v seznamu prikažejo le datumi, ki so med vpisanim parametrom.

 

Naslednji tip filtra pa je spustni seznam, ki vsebuje kategorije oz. podatke, ki ste jih sami določili.

Kategorije so zelo pogost tip podatkov, ki se zbirajo v podatkovni bazi, s katero lažje uredimo podatke. Sam tip kategorij se določi med izdelavo podatkovne baze, kategorije same pa so prepuščene vam, saj jih lahko dodajate, urejate in brišete. Pri urejanju in brisanju je potrebna pozornost, saj eni kategoriji lahko in najpogosteje pripada mnogo vnosov.

 

Še en pomemben tip je razvrščanje po stolpcih:

  • padajoče in naraščajoče po številkah oz. datumih
  • padajoče in naraščajoče po črkah oz. besedah
  • lahko se razvršča tudi po “checkbox”

 

Obstajajo še drugi tipi filtrov, kot je “kljukica” oz. checkbox. Na zgornji sliki je viden kot stolpec “TVZ”. Iskanje po takšnem filtru je najpogosteje le DA (je obkljukan) in NE (ni obkljukan), sam pomen kljukice ali ne je pa odvisen od konteksta, ki mu ga dodelimo.

spletne strani

Prednosti registracije in uporabe domene

Domena je vaš spletni naslov, ki je potreben za vsako spletno stran in/ali elektronsko pošto.   Zaščitite ime podjetja V primeru, da ste podjetje in

računalništvo

Dinamični e-mail aliasi

Elektronska pošta je pomemben del vsakega podjetja, saj so spremenili način komuniciranja tako med posamezniki kot tudi med in s podjetji. Obstaja več vrst elektronskih