Sinhronizacija in hramba datotek na spletu

V dobi računalnikov in interneta je za podjetja, kot tudi osebne potrebe, postala hramba dokumentov na spletu nepogrešljivo orodje.

S hrambo dokumentov na spletu si zagotovimo varnost datotek v primeru odpovedu računalnika oz. še huje, odpovedi trdega diska. V primeru fizične odpovedi trdega diska lahko izgubite vse dokumente in datoteke. Poleg arhiva pa je na voljo tudi kot sinhronizacija dokumentov na več računalnikih in napravah, ki jih lahko 1 oseba, več oseb ali pa podjetje uporablja.

Tudi deljenje datotek z drugimi izven vašega delovnega okolja je enostavno. Deljenje, predvsem dvosmerno, je s spletno hrambo enostavna in niste omejeni z velikostjo priponk v e-mailu. Želite nekomu poslati več 10 MB datotek? S spletno hrambo je to enostavno, pa še kasneje lahko po poslanem e-mailu datoteke urejate, dodajate, brišete ipd.

Večina ponudnikov spletne hrambe omogoča brezplačno uporabo, da lahko storitev testirate, saj ima vsak ponudnik malce drugačno izvedbo, drugačen tip deljenja in dodajanja datotek. Vse brezplačne pa so seveda omejene s količino datotek, ki jih lahko naložite, za večje količine pa je treba doplačati. Cene so v večini primerov kar razumljive in se čez leta tudi cenijo, dodajajo nove funkcionalnosti itd.

V tej objavi sem se omejil na 3 in sicer Microsoft OneDrive za podjetja, Dropbox in Google Drive. Vse tri sem testiral in uporabljal. Obstaja jih še mnogo več, nekatere mogoče še celo ceneje, a se morate sami odločiti, komu bolj zaupate svoje datoteke oz. katero podjetje bo bolj skrbno upoštevalo zasebnost podatkov.

Pred kratkim sem za svoje podjetje primarno uporabljal Dropbox, a sem zaradi dodatnih funkcionalosti in cene prešel na OneDrive za podjetja.

OneDrive za podjetja je del Office 365 naročnine, kjer poleg 1 TB prostora dobim še vse Office programe za 5 računalnikov in profesionalni e-mail, Outlook. Zaradi vseh teh storitev, ki jih potrebujem, se mi je OneDrive bolje izplačal, kot Dropbox.

Vsak ponudnik ima svojo izvedbo spletnega vmesnika, kot tudi program za sinhronizacijo z računalnikom.

 

Sam na spletu hranim vse dokumente in pomembne datoteke. Poleg sinhronizacije s tabličnim računalnikom, so mi te na voljo tudi na mobilnem telefonu in v brskalniku. Po potrebi lahko posamezne datoteke delim z drugimi. Generira se posebna povezava, ji dodelim privilegije; samo ogled ali urejanje vsebine. Ko deljenje ni več potrebno privilegije lahko kadarkoli tudi odvzamem.

Beležijo in hranijo se tudi spremembe datotek v primeru izbrisa oz. prepisa prejšnje verzije z novo za možno obnovitev.

Seveda je za hrambo datotek na spletu te treba tudi naložiti na internet. Čas nalaganja je odvisen od vaše internetne povezave, količine in velikosti datotek.

Spodaj je cenik in kot je razvidno je OneDrive za podjetja vključen poleg Office 365. V času pisanja je spodnja ponudba in cena, vendar se te seveda neprestano spreminjajo, zato si trenutno ponudbo oglejte na njihovi strani. Če nimate potrebe po Office, a potrebujete mnogo več prostora, obstajajo tudi drugi paketi.

 

Dropbox je tudi zelo dobra storitev za hrambo datotek in podpira veliko število integracij z različnimi programi in spletnimi storitvami. Integracije dovoljujejo neposredno nalaganje datotek v Dropbox. Integracije so pogosto zelo enostavne in uporabniku prijazne.

Tudi Dropbox hrani prejšnje verzije datotek, pri plačljivem pa je tudi možnost hrambe neomejenega števila verzij.

Trenutno uporabljam brezplačno verzijo, saj sem za količinsko hrambo datotek prešel na OneDrive.

 

Tudi Google ima svojo izvedbo spletne shrambe dokumentov. Na voljo je integracije s spletnimi storitvami in programi, a je po mojih izkušnjah bolj kompliciran kot Dropbox, in podprt v manjšem številu storitev. Za svoje specifične potrebe se prepričajte sami.

Sami se morate odločiti, katerega boste uporabljali. Pred nakupom lahko vsakega prej brezplačno testirate, da vidite, ki vam je bolj všeč oz. je bolj cenovno in funkcijsko ugoden.

Uporabo bi predlagal že samo zaradi avtomatskega arhiviranja dokumentov, saj smo ljudje še tako premalo aktivni pri zavestnem arhiviranju dokumentov in datotek.

spletne strani

Prednosti registracije in uporabe domene

Domena je vaš spletni naslov, ki je potreben za vsako spletno stran in/ali elektronsko pošto.   Zaščitite ime podjetja V primeru, da ste podjetje in

računalništvo

Dinamični e-mail aliasi

Elektronska pošta je pomemben del vsakega podjetja, saj so spremenili način komuniciranja tako med posamezniki kot tudi med in s podjetji. Obstaja več vrst elektronskih